Selecteer een pagina

Wat is een aggregaat? Een aggregaat is een generator die elektriciteit opwekt. Een aggregaat wordt door een motor aangedreven, die wordt voorzien van brandstof. Het type brandstof dat wordt gebruikt is benzine of diesel. Waar worden aggregaten gebruikt? Aggregaten worden bijvoorbeeld gebruikt op plekken waar geen stroom/elektriciteit aanwezig is. Denk hierbij aan een festivalterrein of een bouwplaats. Maar ook ziekenhuizen of bedrijven zijn vaak in het bezit van een aggregaat.

Bij bijvoorbeeld een ziekenhuis of een bedrijf wordt zo een generator niet per se gebruikt als elektriciteit opwekker, maar als een noodstroomvoorziening. Wanneer de stroom uitvalt in een ziekenhuis kan dat ernstige gevolgen hebben. Zodra dit gebeurt wordt de aggregaat aangezet en is er een tijdelijke noodstroomvoorziening. Aggregaten die voor noodstroomvoorzieningen gebruikt worden staan ook wel bekend als ‘noodaggregaten’.

Verschillende typen aggregaten

Kortom: wat is een aggregaat? Een aggregaat is een apparaat dat elektriciteit opwekt. Aggregaten zijn er in verschillende soorten, maten, type brandstof en vermogens te vinden. Er bestaan ook nog mobiele aggregaten. Dit type aggregaat kan verplaats worden. Daarnaast bestaan er vaste aggregaten die niet verplaatst kunnen worden en die in een gebouw (ziekenhuis) worden neergezet. Hieronder een overzicht van veel gebruikte aggregaten:

Benzineaggregaat (230 V) – Deze aggregaat in een rek dat open is. Deze benzineaggregaat levert een vermogen op van 1000W tot 6000W.
Benzineaggregaat (230 V/ 400 V) – Deze benzineaggregaat wordt gebruikt voor apparaten die gebruik maken van krachtstroom.
Dieselaggregaat (230 V/ 400 V) – Deze dieselaggregaat heeft een vermogen van 3000W tot 6000W. Dieselaggregaten worden over het algemeen vaker gebruikt door bedrijven.
Dieselfluisteraggregaat (400 V) – Deze aggregaat produceert weinig geluid, omdat hij in een gesloten behuizing zit. Een dieselfluisteraggregaat wordt vaak gebruikt voor evenementen of bouwplaatsen.
Fluisteraggregaat (Benzine, 230 V) – Deze aggregaat produceert weinig, verbruikt weinig en is compact. Een fluisteraggregaat produceert 1000W.
Hybride aggregaat (Brandstof met accupakket) – Aggregaten die een lage energiebehoefte nodig hebben draaien op een accupakket. Wanneer de behoefte naar meer energie groter wordt, zal de aggregaat starten.

Welke aggregaat heb ik nodig?

Welke aggregaat heb ik nodig? Er zijn zoals u gelezen heeft vele soorten aggregaten. Hoe meer keuze een mens krijgt, hoe moeilijker een keuze maken dan ook wordt. Maar hoe maakt u dan een juiste keus? Hieronder een aantal factoren waarnaar u moet kijken om de juiste keus te maken:

  • Verschillende vermogens
  • Type brandstof
  • Vervoerbaar
  • Extra hulpmiddelen (stroomkabels)

Elk project is anders en zo heeft elk project een bepaalde behoefte aan stroom. Voor lichte projecten is een lichte generator vaak al genoeg, maar voor de grotere projecten is het zware geschut essentieel. Weet u het niet zeker? Laat u dan altijd adviseren en onthoudt: liever teveel vermogen dan te weinig. Een aggregaat die op te hoge toeren draait zal sneller slijten en meer brandstof verbruiken.

Ook is het verstandig om te kijken naar het type brandstof. Een benzineaggregaat is vaak stiller in gebruik en wordt hierdoor vaak gebruikt door particulieren. Een dieselaggregaat maakt echter meer geluid, maar kan vaak meer aan is betrouwbaarder. Een dieselaggregaat is hierdoor aantrekkelijker voor bedrijven.

Het is belangrijk om te weten of u uw aggregaat moet kunnen vervoeren. Niet elke aggregaat is namelijk makkelijk vervoerbaar. Tot slot heeft u misschien andere extra hulpmiddelen nodig zoals bijvoorbeeld stroomkabels. Vraag hier gerust naar. Meer weten over welke aggregaat u nodig heeft? Lees het hier!

Een aggregaat kopen of huren bij CGM POWER

Antwoord gekregen op de vraag: ”Wat is een aggregaat?” en bent u nu op zoek naar een aggregaat? Zie hier onze aggregaten. CGM POWER helpt u graag met het maken van de juiste keus! Mocht u vragen hebben, neem contact op en we bespreken de mogelijkheden.